Egyéb

Közgyűlés 2017.05.23.

2017-05-18

 

 

2017. május 23-án  a Pofosz Székházban, Budapest, V. Nádor u. 36. IV. em.,  Nagyterem, az Egyesület Közgyűlést tartott.

Napirendi pontok:

  1. Egyesületi Beszámoló
  2. Tagfelvétel
  3. A budapesti kitelepítettek járandósága érdekében az Ombudsmanhoz intézett beadványunk, és további lépések ez ügyben
  4. Civil szervezetek összehangolt lépései az eddig még elmaradt restitúciós törvények tárgyában

Pofosz székház bejárat

Pofosz székház

 

1. Napirendi pont / Egyesületi Beszámoló

Elnök ismerteti az elmúlt, 2016-os év gazdálkodását. A Beszámolók a

http://kisemmizettek.hu/penzugyi-beszamolo-es-kozhasznusagi-jelentes/

oldalon találhatóak.

Továbbra is kérjük a tagságot, támogatókat, szimpatizánsokat, hogy akinek ez módjában áll, SZJA bevallásánál az adójának 1 % -os felajánlását, mely társadalmi szervezetek részére ajánlható fel, Egyesületünket jelölje meg kedvezményezettnek, azaz írja be a megfelelő helyre a 18283839-1-42 adószámunkat.
A POFOSZ a Nagyterem használatát minden alkalommal térítésmentesen biztosította részünkre összejöveteleinkhez, köszönet ezért a POFOSZ elnökségének.

1/1 Határozat A Kisemmizettek Érdekvédelmi Egyesületének Közgyűlése az elnök beszámolóját, 2016. év tárgyában elfogadta.

 

2.  Napirendi pont / Tagfelvétel

Két személy jelentkezett tagnak az Egyesületbe, és a kialakult gyakorlat, valamint az Alapszabály előírásainak megfelelően eljárva, meghívót küldtünk részükre. Az elnökség javaslata és személyes meghallgatás után a Közgyűlés feladata dönteni a tagfelvételekről.
Sajnos egyik személy sem jelent meg, és csak az egyik jelölt töltött ki jelentkezési Adatlapot ahol részletesen leírta családjának az államosítások során elszenvedett sérelmeit. A személyes adatokat védve, de az Adatlapon szereplő, a beküldött sérelmekre vonatkozó rész ismertetése után a Közgyűlés a következő határozatot hozta.

2/1 Határozat Az aktívan együttműködő, az Egyesülettel folyamatos kapcsolatban álló, a célokat támogató jelölt a személyes meghallgatását egészségi állapotára való tekintettel mellőzi, és a hozott határozattal az Egyesület tagjává nyilvánítja.

 

3. Napirendi pont / A budapesti kitelepítettek járandósága érdekében az Ombudsmanhoz intézett beadványunk, és további lépések ez ügyben

Levezető elnök ismerteti a Székely László ombudsman /Alapvető Jogok Biztosa/ úrnak 2017. február 21.-én, a POFOSZ-al és a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületével közösen írt beadványunkat, a budapesti kitelepítettek járandósága ügyében. Mint ismert a kormány eljárása diszkriminatív irányukban, a 267/2000 (XII.26.) számú Kormányrendelet okán.
A kormányszervek álláspontja ugyanis az, hogy ez a rendelet jelenlegi állapotában szerintük nem diszkriminatív, mert (AB határozatot is hivatkozva) a budapesti kitelepítettek csak hasonló körülmények között voltak, továbbá arra is szoktak hivatkozni, hogy ők nem zárt táborban voltak fogvatartva.
Álláspontunk szerint azonban, de, igen, a 267/2000 (XII.26.) számú Kormányrendelet diszkriminatív.
A fogvatartás körülményei a gyakorlatban, és sok esetben a zárt táborban tartottakénál rosszabbak voltak a budapesti kitelepítettek esetében, emlékeztetve arra, hogy lakóhelyeiket többnyire fűtetlen melléképületekben, ólakban stb. jelölték ki, őket éjszakánként az AVH erői ajtajukat berúgva „ellenőrzés” címen folyamatosan megalázták. Tartózkodási helyüket pedig ugyanúgy nem hagyhatták el, ahogy a munkatáborok lakói.
Megjegyzendő az is, a kommunisták dokumentálhatóan azért telepítették ezeket a szerencsétlen embereket földművesekhez, gazdálkodókhoz /akkori műszóval „kulákokhoz” / mert az a téves elképzelés vezette őket, hogy így ellenségeskedést, gyűlölködést tudnak majd szítani a számukra ellenségesnek tekintett két csoport között.
Tehát a zárt tábor helyett választott családhoz telepítés nem enyhébb fokozatot jelentett, hanem egy bűnözői elgondolás megvalósítása volt.
Sajnos, az államigazgatási gyakorlatban használt 30 napos határidőt többszörösen túllépve Székely László ombudsman a mai napig nem reagált közös beadványunkra, ezért levező elnök véleményeket és javaslatokat vár a további lépésekre vonatkozóan.
Mint ismeretes, a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének elnöke, Eötvös Péter elnök úr időközben lemondott posztjáról, ezért lényegében új helyzet állt elő. Az Közgyűlés ezért a következő határozatot hozta.
3/1 Határozat A Kisemmizettek Érdekvédelmi Egyesületének Közgyűlése Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének új, megválasztott elnökével/elnökségével való kapcsolatfelvétel és egyeztetés után javasol további lépéseket, és felhatalmazza az Elnökséget ezen lépések megtételére. A tett intézkedésekről az Elnökség a soronkövetkező Közgyűléseken beszámol.

 

4. Napirendi pont / Civil szervezetek összehangolt lépései az eddig még elmaradt restitúciós törvények tárgyában

Levezető elnök röviden emlékeztet kormányzattal folytatott I-1/ME/1163 iktatószámú, több iratot tartalmazó levelezésre, melyet úgyszintén e három civil egyesület, tehát Egyesületünk mellett a POFOSZ és a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesülete folytat. Egy idő óta a kormányszervek részéről nem érkezik válasz.
Többen felvetik, hogy Eötvös Péter úr már említett lemondásával, e tárgyban is új helyzet állt elő, ezért a Közgyűlés e kérdésben is hasonlóképpen határoz.
4/1 Határozat A Kisemmizettek Érdekvédelmi Egyesületének Közgyűlése a kormányzattal folytatott I-1/ME/1163 iktatószámú levelezés tárgyában, a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének új, megválasztott elnökével/elnökségével való kapcsolatfelvétel és egyeztetés után javasol további lépéseket, és felhatalmazza az Elnökséget ezen lépések megtételére. A tett intézkedésekről az Elnökség a soronkövetkező Közgyűléseken beszámol.

No Comments

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Tovább az eszköztárra