Egyéb

Erőtlen gazdaság (1)

2017-09-11

Előzőleg a KISE fennállásának 25 éves évfordulója alkalmából írt egy értékelést az elnök, 2015-ben. Most ugyan nincs kerek évforduló, “csak” a 27-edik, de többek biztatására és kívánságára most újabb értékelést ad az Egyesület elnöke, sőt, szeretnék ha legalább évente ezt mindig megtenné.

Rendben, az emberek, azok akik támogatnak  minket, jogosan várják el, hogy tájékoztassuk őket. Akik meg ellenségesen, kritikusan viszonyulnak hozzánk / ilyenektől is kapunk leveleket, meg más formában is megkeresnek/ azoknak is tudomására hozzuk az aktuális álláspontunkat, véleményünket.

A gazdaság erőtlen, így lehet röviden sommázni, állapota nem túl szívderítő. De ezt az emberek igen nagy többsége érzi is.

A gazdaság erőtlen, lemaradó állapota az eddig elmaradt restitúciónak köszönhető, sajnos, mivel az elmaradás okán nincs magyar tőke.

 

Ezen írás az Index-ben megjelent cikkekből vett idézeteket és grafikonokat tartalmaz, de azzal a megjegyzéssel, hogy sajnos az ott levont következtetések hiányosak, a lényegi következtetés hiányos. Bele kellett volna írni a fenti kiemelt megállapítást, nyilván azok akik ott ilyen cikkeket lehoznak, ezt nem tehetik meg valamely okból.

Elolvasásra ajánlható tehát:

http://index.hu/gazdasag/2017/09/08/orban_unios_penz_gdp-novekedes/
/Orbán Viktor mondott néhány butaságot a magyar gazdaságról/

valamint:

http://index.hu/gazdasag/2017/03/30/unios_penzek_nelkul_siralmas_allapotban_lenne_a_magyar_gazdasag/
/Uniós pénzek nélkül siralmas állapotban lenne a magyar gazdaság/

Harmadikként álljon itt ismételten egy szintén az Index-ből lehozott grafikon, melyet nem az első alkalommal teszünk fel honlapunkra, és azért mert fontos:

S végül, a teljesség igénye nélkül, de meg kell említeni azt a “Magyarország megyetérképe” cikksorozatot is, melyet az Index rendszeresen lehoz, s melynek a lényege az, hogy minden megyénél bemutatja, melyik a domináns, uralkodó munkáltató, a legtőkeerősebb cég.

Magyar cég nemigen van egyik megyében sem, mivel az elmaradt restitúció miatt ezeket a posztokat szinte mindenütt külföldi cég szerezte meg.

Pártpolitikai csatározásokba nem kívánunk belemenni, így nem kívánjuk kommentálni azt sem, hogy Orbán Viktor mondott-e “néhány butaságot” a gazdasággal kapcsolatban, de a magyarázatot azt ide szó szerint betesszük, idézzük:

“az uniós pénzeknek kiemelkedő szerepe volt a GDP növekedésében a csatlakozást követő évtizedben”
valamint
“Az tehát nyilván tévedés, hogy uniós tagságunk előtt nem jött pénz az uniótól.”
Mindenki döntse el, ha elolvasta a cikkeket, mennyire volt okos dolog a miniszterelnöktől a témában nyilatkozni, támadási felületet adni, ez az írás azonban az Egyesület céljainak alárendelve íródott, és egyáltalán nem az éppen aktuális kormányfői megnyilatkozásokat kívánjuk minősíteni. Aki minősíteni akarja, tegye meg maga.
További idézetek az Index-től:
“Uniós pénzek nélkül siralmas állapotban lenne a magyar gazdaság”
“A magyar gazdaság 2006 és 2015 között 4,6 százalékos gazdasági növekedést produkált, de ha nem lettek volna uniós források, 1,8 százalékkal csökkent volna a GDP”
A fentihez annyit, az “55 éves” grafikon  1,75 %-os becsült átlagos GDP növekedés használatával készült, itt meg lehoztak 4,6 %-os növekedést, ennek mintha még siralmasabb lenne az átlaga, még ha világválság is volt az időszakban.
Az EU-s támogatás hiányába meg jobb bele nem gondolni, a nem létező magyar tőke árnyékában.
További idézet:
“Magyarország versenyképessége jelentősen romlott a régiós országokhoz képet minden létező statisztikán, mind a legutóbbi WEF-rangsor, mind a régiókra vonatkozó uniós statisztika szomorú trendet mutat.”
Ugyanez a cikk megemlíti, hogy “stabilizálta a magyar gazdaság pénzügyi egyensúlyát” az EU-s segítség, kérdés persze, hogy mihez képest stabilizálta, a nagyobb leszakadáshoz képest, így csak “kicsit” szakadtunk le… ?
Javasoljuk a tagságnak, és támogatóinknak tehát, olvassák el ezen Index-ben megjelent írásokat, és elolvasás után, rögtön tegyék fel a kérdést:
Mi hiányzik ezekből a cikkekből ?
Mert ezek a cikkek csak egy tüneti diagnózist adnak, a GKI, a KPMG, a Napi.hu, meg a nemzetközi szervezetek, /a WEF itt hivatkozott/ de a kiváltó okot, a restitúció elmaradásából következő magyar tőke hiányáról egy “bötű” említés nincs, ezekben sehol.

 

Ez így elég szánalmas.

 

Ezt az írást úgymond “lektorálásra” kiadták támogatóinknak, szimpatizánsainknak, akik otthon vannak gazdasági kérdésekben. Így jött egy olyan kritika, hogy az egyszerű embereknek, akik nem járatosak a gazdaság kérdéseiben, összefüggéseiben, ez így talán nehezen emészthető, mert ők csak azt szeretnék, ha lenne jó állásuk, jó jövedelmük, ha közelítenénk a fejlett Nyugat-hoz.
A válasz az, hogy a cikk pontosan erről szól, erről is szól.

 

Az értékelés első cikke volt ez, továbbiak várhatóak.

 

Budapest, 2017.09.11.
A KISE elnöke

(a háromrészes  elemzés második része október közepén várható)

No Comments

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Tovább az eszköztárra