Hírek

Hogyan viseli erőtlen magyar gazdaságunk, ha megint telibe kapja majd egy újabb válság ? (1)

2018-07-16

A 2008-as világválság a Lehman Brothers csődjével, a felelőtlenül felpörgetett jelzáloghitel piac berobbanásával, a kondíciók lazításával, a FED nem igazán előrelátó kamatpolitikájával érett be. A Lehman Brothers reggel még kiváló minősítést kapott, délre meg csődöt jelentett, és domino elv érvényesült utána.

Megszaporodtak az utóbbi időszakban azon elemzők, gazdasági megfigyelők írásai, melyek egy újabb válság kialakulását vizionálják. Egy lényeges cikk a Csaba Lászlóval készített interjú a közelmúltból, hasonló jóslattal.

A fő kérdés az, a restitúció elmaradása miatt erős nemzeti tőkével nem rendelkező, az erőtlen magyar gazdaság hogy viseli majd ezt el, megint ugyanolyan, vagy nagyobb zuhanását éljük majd meg gazdaságnak, mint 2008-2010 között, vagy akár még nagyobbat is ?

Többször leírtuk, figyelmeztettünk, a magyar gazdaság rendkívül sérülékeny, sőt manipulálható, és ennek leglényegesebb és eredendő oka a versenyképes, a külföldi tőkével gazdasági potenciálban szembeállítható nemzeti tőke hiánya. A magyar tőke hiányának oka pedig az elmaradt tulajdonrendezés, tulajdon-visszaszármaztatás, idegen szóval restitúció. A restitúciót volt szovjet-blokk összes országában véghezvitték már itt Európában, az egyetlen Magyarország kivételével. Tehát ebből következik az a sérülékeny gazdasági állapot ami ma jellemzi az országot.

A többi volt volt szovjet-blokk országban az ottani nemzeti tőke gazdasági potenciálban ma már megnyugtatóan szembeállítható az oda betelepült külföldi tőkével, multinacionális nagyvállatok ottani leányvállalataival, míg itt nincs ami szembeálljon.

Sajnos más okok is vannak ami miatt sebezhető az ország, bár több elemző véleménye az, az eredendő ok azért is eredendő, mert a többi probléma erre egyértelműen visszavezethető. Nézzük meg ezeket.

A térség, így elsősorban a volt szovjet-blokk országai a fejlett nyugati országokhoz képest meglévő lemaradásukat nagymértékű külső forrásbevonással kívánták ledolgozni, előnyben részesítve a külföldi működő tőke beáramlását. Ez természetesen nagymértékű eladósodottsághoz vezetett, melyet később az államok igyekeztek lecsökkenteni.

Ahol vagyon-visszaszármaztatással, restitúcióval már a ’90-es évektől felállt a nemzeti tőke, ott a forrásbevonások eredményeként a nemzeti tőke meg tudott erősödni, míg itt ilyen nemzeti tőke nem volt számottevő, itt a forrásbevonások mindössze a magyar állam külső eladósodottságát eredményezték, mégpedig a térségben a legnagyobb mértékben. Ez volt az állapot a 2008-as gazdasági világválság előtt:

forrás: Giday András, Pénzügyi Szemle

Hasonló térségbeli negatív rekordokat mutat a magyar költségvetési hiány alakulása is, -5,1 % volt a GDP arányában a 2007-es évben, továbbá a térségbeli országok erőteljes GDP növekedése mellett a mi GDP-nk leginkább csak stagnált, sajnos. Elképesztően alacsony volt továbbá az ország deviza/aranytartaléka, nálunk jóval kisebb országokban a mienk többszöröse volt.

Innen már adódik a nem túl kedvező, sőt igen riasztó válasz a címben található kérdésre, egy válság, ha ilyen körülmények közt telibe kapja az országot, nagy katasztrófát képes okozni. De nézzük meg, mit okozott, milyen hatása volt e világválságnak a magyar gazdaságra.

A 2008-s világválság kiteljesedése nekünk már abban az évben azt eredményezte, hogy kétségessé vált a magyar gazdaság finanszírozásának fenntarthatósága. Az állampapírok piaca katasztrofálisan beszűkült, az itteni bankok devizaforrás-bevonása kezdett ellehetetlenülni, az idetelepült külföldi tőke egy jó része elindult kifele, a többiek a kivonulást fontolgatták, és folyományként a forint zuhanórepülésnek indult.

Ha valaki azt gondolná, ezek a fent leírtak őt, mint civilt, mint kisembert nem érdekli, és nem érinti/érintette, annak írjuk a következőket:

A Gyurcsány-kormány látva a kialakult helyzetet, a Valutaalap és a Világbank segítségét kérte, majd megállapodtak egy 20,1 milliárd eurós giga-hitelben, igen, de a folyósítás feltétele a nagyon kemény megszorító intézkedések hatályba léptetése volt.

Kedves kisember, ne legyenek illúziói, ha nincs ezen giga-hitel, a magyar állam, élén Gyurcsánnyal, csődöt kellett volna hogy jelentsen.

Az említett forint-zuhanórepülés így is eredményezte az addig tömegesen felvett deviza-alapú forinthitelek törlesztő-részleteinek igen drasztikus mértékű megemelkedését, ezzel a lakosság eladósodottságának drámai mértékű megemelkedését.

A gazdasági elemzők, a múlt távlatából magukat kellő tapasztalattal és magabiztossággal felvértezettnek gondolók, az alábbi bölcsességeket hirdetik, a teljesség igénye nélkül.

 • A költségvetés hiányát kordában kell tartani, nem szabad a felhalmozódást engedni,
 • Az ún. „munkára ösztönző” gazdaságpolitikát kell alkalmazni,
 • A segélyek kifizetését le kell állítani,

ezek kétség kívül hasznos intézkedések, az első kettő különösen az, csak egy a gond velük, elégtelen intézkedések, a megoldáshoz kevesek.

Budapest, 2018. 07. 30.   KISE Elnökség

/az írás folyatása a következő hónapban/

3 hozzászólás

 • Reply admin 2018-06-07 at 06:19

  Még fel sem került a cikk egésze ide, csak a bevezető lead van itt /2018.06.07./ , de már megdühödtek odafenn, az Egyesület tárhely-szolgáltatójának leszóltak, küldjön figyelmeztetést nekünk.

  Milyen ország lett országunkból mára ?

  https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/icipici_oroszorszag_lett_magyarorszagbol_szanakoznak_kulfoldon.653512.html

 • Reply horgany 2018-08-06 at 18:43

  A sort folytatom én is, micsoda ország lettünk mára ??? Az Admin jelzi hogy már leszólnak odaföntről, még el sem készült a cikk, mindenki kuss, aki nem a fidesz-imát mormolja… 😦
  De folytatom a sort, mégegyszer, micsoda ország lettünk mára ??? Az egy dolog hogy nincs magyar tőke, de mára ebből következően odaáig süllyedünk le, hogy az a téma, arról rágják a koncot, mint kutyák a menhelyen, hogy
  Kegyelmesék
  a németek ide méltóztattak telepíteni egy autó összeszerelő üzemet megint, nagy kegyesen, és akkor a fideszes ezen örömködik, a ballibes nagyokos a volt ballibes katasztrófa-kormány romjain, emlékein felkapaszkodva meg arról hőbörög hogy Kegyelmeséknek
  a kulizó összeszerelő futószalag-munkások bérét a magyar adófizetők fizetik majd… hát ilyen világ lettünk, és ezt senki nem veszi észre ???
  http://hvg.hu/gazdasag/20180805_Evekig_az_allam_fizeti_majd_a_BMWdolgozok_beret
  Emberek !
  Hát senki nem látja mi megy itt ???
  Itt az van hogy ledobnak egy koncot, mint kutyaviadalon az ebek közé, és Kegyelmesék
  odafönn meg jót nevetnek, szórakoznak azon, hogy hogy vicsorítanak egymásra a magyarok.

  Nem vesznek bennünket emberszámba, mi egy összeszerelő ország lettünk, meg idegen áruházlánc ország, magyar tőke nincs, mert az ilyenolyan elvtársak, fideszes meg maszopós, ellopták a magyar emberek vagyonát, tőkéjét, amit mindenütt máshol restitúciós törvénnyel visszaadtak.

  Életetek végéig ilyen hülyék maradtok ?

 • Reply admin 2018-08-06 at 18:55

  “Hát senki nem látja mi megy itt ???” – Ha mi nem látnánk, nem írnánk ilyen cikkeket mint ez is, meg sorozatban a többi.

 • Leave a Reply

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  Tovább az eszköztárra