Üzenetkezelés, Moderálási alapelvek

 

Az Egyesületet számos módon és oldalról keresik meg, ezért ahogy más szervezetnek, nekünk is szabályozni kell az információk áramlását, természetesen a demokratikus alapnormákat, alapértékeket követve.

 

A szabályokat az itt lent olvasható Moderálási alapelvek /MAE/ dokumentum tartalmazza. Ez egy teljesen rendhagyó, a mi szemléletünket tükröző, és demokratikus, a demokratikus alapértékeket szem előtt tartó részletes dokumentum.

 

Mindezek vonatkoznak az Egyesület jelen honlapjára, beleértve az itt üzemeltetett Fórum-ot is,  az Egyesület közösségi oldalaira /Facebook/, a Restitúció hírportálunkra, és további, közösségi médiumainkra.

 

Ha a témával kapcsolatban vannak kérdései, az admin@kisemmizettek.hu címen lehet üzenetet küldeni.

 

Moderálási alapelvek  /MAE/

 

Moderálásban igen markáns különbség van más portálokhoz, közösségi csoportokhoz képest.

 

Tisztelt Látogató ! 

 

A nagyszámú érdeklődő és hozzászóló miatt, nálunk is, és máshol is, a szerkesztőknek és üzemeltetőknek egyszerűen nincs más választása, moderálni kell a hozzászólásokat, beírásokat. 
Sajnos kénytelenek vagyunk mi is, mások is egynémely dolgok vonatkozásában határt szabni, a honlapok, fórumok biztonsága, jó hírneve, színvonala és nem utolsósorban a vétlennek mondható jószándékú kommentelők érdekében. Ezt meg is tesszük.

 

De van a kérdésnek egy másik oldala is, és erről alig van szó más fórumok MAE oldalain, itt azonban igen.


Miről van  szó ? 


Arról hogy nem csak a kommentelők élhetnek vissza a fórumok lehetőségeivel, hanem a fórumok, közösségi oldalak kezelői, üzemeltetői is ! Talán ez még nagyobb visszaélésekre is lehetőséget ad.
Erősen antidemokratikus, és a korábbi önkényuralmi rendszer képviselőire igen jellemző az a gondolkodás, hogy moderálják, kiszűrik, kitörölik azokat a hozzászólásokat, posztokat, cikkeket is, melyek egyébként semmilyen szabályt, előírást, követelményt ugyan nem sértenek, de a honlap üzemeltetői számára nem tetszőek, és az adott honlap többnyire nem is deklarált irányultságával össze nem egyeztethetőnek, sértőnek minősítik.

 

Röviden az üzemeltetők önkényeskednek.

 

Nálunk ilyen nincs, ezért írtuk a bevezetőben, hogy itt a Moderálásban igen markáns különbség van más portálokhoz, közösségi csoportokhoz képest.
Nálunk lehet "offolni" azaz a témákoz nem szorosan kapcsolódó, sőt egyáltalán nem kapcsolódó kérdéseket felvetni, beírni, ha más szabályt nem sért, nem lesznek törölve. 


Továbbá lehet az egyesületi és szerkesztői álláspontnak ellent mondani, szintén ha más szabályt nem sért.

 

Biztos lehet abban a hozzánk beíró, kommentelő, hogy mi nem fogjuk törölni az írását azért, mert számunka "kellemetlen" kérdést vet fel, vagy "más koncepciót" képvisel, akkor ha MAE szabályaink egyikét sem sérti. Nálunk tehát nincsenek az önkényuralmi gondolkodást a mai napig őrző, és azt alkalmazó káderek, akik más portálokon, közösségi oldalakon viszont sajnos vannak, akik ha nem az ő "vonaluknak" az ő "koncepciójuknak" megfelelő és tetsző beírással, poszttal szembesülnek, akkor azt törlik. 


E kádereknek jellemzően mit sem számít, hogy a saját maguk által lefektetett szabályokat a beírás nem sérti, annak megfelel. Ehelyett az unszimpátia, és az önkényeskedés a gyakorlatuk. 


Továbbá, és e vélemény is megfogalmazódott körünkben, aki egyszer a pártállami gondolkodást, a bolsevik normákat átvette, abban nevelkedett, azt kapta örökül, az később sem tud más lenni, az képtelen demokratikus normák szerint gondolkodni, az tőle élete végéig idegen.

 

Akkor most foglaljuk össze, az Egyesület mely oldalaira, üzemeltetett közösségi csoportjaira vonatkoznak az itteni MAE szabályok:

 

Az Egyesület Fórumán, és FB közösségi oldalainkon -  beírások, hozzászólások, cikkek. 

 

Végeredményben azt is le kell tehát szögezni, a legtöbb médiumban ma nem tartják tiszteletben a szólásszabadságot, és 'felsőbb rendelkezésre' tiltva van a restitúció, azaz a Magyarországon eddig még elmaradt restitúció témában cikket, írást feltenni. Ezen legtöbb médiumban tehát csak üres szöveg a szólásszabadság, ténylegesen azonban a kommunista időkkel teljesen megegyező módon ez egy tiltott téma.

Egyszerűbben mondva, a legtöbb médiumban a témában meg sem szabad mukkanni az újságírónak ha állásban akar maradni. Az újságírónak meg fontosabb hogy legyen állása annál, mint hogy mi sokmillió magyar érdeke.

 

Tisztelt Olvasó, tisztelt Fórumozó, a szólásszabadság tehát fontos, de mellette sajnos ott van mindig az azzal való visszaélés lehetősége is, melyből egyesek sportot űznek, van akinek ez a szórakozása, ne legyenek illúzióink.

 

A hozzászólásokat ezért mi is moderáljuk, természetesen, ahogy máshol is ezt teszik. Amennyiben tehát az itt meghirdetett alapelveknek, szabályoknak megfelel a hozzászólás, akkor az felkerül a honlapra.

 

A moderálás alapelvei, szabályai.

 

A.

  • Nem kerülhet fel trágárságot, becsmérlést, gyalázkodást tartalmazó szöveg.

  • Nem kerülhet fel bizonyíthatóan valótlan állítást tartalmazó szöveg.

  • Nem kerülhet fel szélsőséges nézeteket, úgymint szélsőbal- és szélsőjobb nézetet, ideológiát tartalmazó szöveg, azok mellett agitáló, szimpatizáló írás sem.

  • Nem kerülhet fel reklámot, hirdetést tartalmazó szöveg.

  • Nem kerülhet fel az Egyesület alapcélját semmibe vevő, azzal szembe menő szöveg, beírás, poszt. Itt erősebb a szankcionálás,  ha az üzemeltetőink ilyet tapasztalnak, figyelmeztetés nélkül és azonnal a beíró végleges  kitiltásával együtt törlik a szöveget, és még az IP címet is rögzítik.

  • Több helyen szerepel, ez az Egyesület kisgazda alapítású, az FKgP fővárosi szervezetei alapították 1990 őszén. Ebből következik, hogy a kisgazdákat támadó, bomlasztó, anarchizáló, romboló szándékú szövegeket sem toleráljuk.

B.

  • Elvárás, hogy a Hozzászólás valamennyire kapcsolódjon ahhoz az íráshoz, melyhez beküldték, de ha valaki a témához további, távolabb mutató gondolatokat is kifejt, az nem kizáró ok. Ha teljesen idegen témáról ír, fórumos kifejezéssel "off-ol" még azt sem töröljük, ha más szabályt nem sért, viszont ez esetben számíthat rá a beíró, hogy ún. "nem fontos, lényegtelen" kategóriába kerül az írása.

  • Önmagában az, hogy valaki nem ért egyet azzal amit mi írtunk, vagyis a mi álláspontunkkal, az még nem zárja ki hogy a Hozzászólása felkerüljön, ha egyébként a többi szabályt nem sérti. Úgy is lehet fogalmazni, hogy ha valakinek ellenvéleménye lenne, de azt kulturáltan, és a szabályok figyelembe vételével írja le, az felkerül. Ebben az esetben azonban, az Admin, a honlapszerkesztő viszontválaszára lehet számítani.

 

C.

  • Ha elutasítunk egy hozzászólást /kimoderálás/ , akkor annak okát nem küldjük meg írásban. Sok hozzászólás jön, a szerkesztőknek nincs erre ideje, sajnos. Kérjük tartsák be a szabályokat, ha ezt el akarják kerülni.

  • Lehetőség van arra is, hogy olvasóink, tagjaink, szimpatizánsaink egy tejes cikket, ún. Bejegyzést küldjenek be nekünk, megjelentetésre. A szabályok ekkor is ugyanazok, de ez esetben nyilván az Egyesület restitúciós, igazságtételi céljaihoz szorosan kapcsolódó téma is elvárás részünkről. Ha egy teljes cikket akarnak beküldeni, ez e-mailben, esetleg postai úton lehetséges.

 

Összefoglalva, a fent már említett, az önkényuralmi gondolkodást tükröző fórum- és közösségi oldalak, csoportok antidemokratikus gyakorlatát a leghatározottabban elutasítjuk, a mi gyakorlatunk ezzel szögesen ellentétben működik, de emellett az is látható, hogy nálunk, itt és a közösségi oldalakon a hozzászólás, komment, posztolás intézménye nem úgy működik, mint egynémely más honlapok és közösségi csoportok igénytelen és kulturálatlan fóruma, ahol jóval lazábbak a szabályok, és minden eszement dolgot ott le lehet írogatni.

 

Itt nem is ez a cél. Szándékunk ezzel szemben az, hogy az Egyesület restitúciós, igazságtételi céljaihoz illeszkedő, építő jellegű írások jelenjenek meg hozzászólásként és Fórum témaként.

 

 

Honlapszerkesztők